PANDORA'S BOXES EN DE ZEVEN HOOFDZONDEN

“Volgens de bekende mythe mag De Doos van Pandora nooit en te nimmer geopend worden, want dan zal rampspoed en onheil onze wereld gaan beheersen. Pandora was nieuwsgierig en deed dat toch.
Ellen van Putten, beeldend kunstenaar uit Beverwijk, creëert eigentijdse Boxen van Pandora en wil als Wonder van Woerdes alle rampspoed en onheil terugstoppen in de doos. Er zijn er wel wat meer nodig dan die ene doos van Pandora…. De doosjes worden gerubriceerd volgens de 7 hoofdzonden, voorzien van pakbon, barcode en artikelnummer. Ze krijgen allen het predicaat: Dangerous.
Kunnen de bezoekers van het Wonder van Woerdes hun nieuwsgierigheid wél bedwingen en de pakjes ongeopend laten?”

Dit was het begin van het project Pandora.
Inmiddels hebben vele mensen gebiecht in Pandora's Biecht Box en de biechten anoniem gedeponeerd in de Ikea-Biecht-Tassen "Design your own life".
Pandora's Project ging verder, naar Nieuwegein, Amsterdam, Brunssum en Beverwijk. Ook daar kon de bezoeker weer biechten. De Anoniemen met de biecht-doosjes hebben hun werk gedaan en de biechten zijn bijgeschreven op de levensgrote doeken "De Zeven Hoofdzonden", die zoals de naam al zegt, de volgende hoofdzonden vertegenwoordigen:

1. Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid - trots)
2. Avaritia (hebzucht - gierigheid)
3. Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)
4. Invidia (nijd - gramschap - jaloezie - afgunst)
5. Gula (onmatigheid - gulzigheid - vraatzucht)
6. Ira (woede - toorn - wraak)
7. Acedia (gemakzucht - traagheid - luiheid - vadsigheid)

De doeken zullen nooit af zijn, altijd "under construction": werk in uitvoering dus.
De anonieme biechten van "Woerdes", van "Kunst bij Kaarslicht" te Nieuwegein, van "Goed Mis!" te Amsterdam, Pieces of Art te Brunssum en de Bedevaart in Beverwijk werden en worden gebruikt voor de doeken.

Project Pandora zal haar reis vervolgen ... the never ending story ...
Want een mens zonder zonden is een mens zonder emoties, een leeg omhulsel.